Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Gåsemure - Potentilla anserina
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Bladfellende staude som blir ca 30 cm høy og 1 m vid. Sprer seg raskt via jordløpende røtter. De tykkere lagringsrøttene (ikke jordløpende røttene) kan spises og høstes fra tidlig høst og gjennom vinteren. Hver plante produserer 1-6 lagringsrøtter som blir ca 15-30 cm lange og 3-7 mm tykke. De er sprø og full av stivelse, og kan lett tørkes og lagres for lengre perioder. Røttene kan stekes eller kokes i 10 minutter og har en god nøtteaktig smak. Unge skudd er også spiselige på våren. God jorddekker som tolerer fottrafikk. Vanlig viltvoksende langs strankanter (både langs sjø og innsjø) i hele landet, men også langt fra sjøen helt opptil 900 meters høyde. Her til lands har det også vært vanlig å spise røttene i trange tider.
Urtekildens Planteleksikon om Gåsemure
Formering av gåsemure
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø :
Deling : Tuedeles på våren. Kan også med hell deles resten av vekstsesongen.
Skadeinsekter og sykdommer på gåsemure
Bakkesmyger - Pyrgus malvae : Vanlig i lavlandet på Østlandet og Sørlandet. Larven lever på jordbær (Fragaria), mure (Potentilla) og kattost (Malva). Forpupningen skjer mellom sammenspunnede blader ved foten av næringsplanten. Puppen overvintrer.